En tatuering är ett öppet sår. Ett öppet sår är känsligt för bakterier.
Och när du går ifrån studion ansvarar du för att ditt ”sår” sköts om och att du följer de skötselråd du fått med dig från studion.

Du får alltid en medicinsk plast över din nya tatuering som du ska ha i 2-3 dagar (obs. detta är EJ  vanlig plastfolie!). Så länge den sitter på bra brukar det i stort sett aldrig bli några problem eftersom den skyddar från yttre bakterier och får läka inifrån och ut.
Men har denna plast kasat av så att tatuering blottas eller det blivit en glipa någonstans (eller om du trotsat skötselråden och ex.  tränat så att svett runnit ner bakom plasten) så utsätts tatueringen för bakterier. Du måste då ta av den så du kan sköta om den och hålla den ren.

Huden är röd
En ny tatuering kan orsaka så huden runt om ser lite röd och irriterad ut. Särskilt på känslig hud eller på områden där huden är ”tightare” som ex runt underben och underarmar för att huden blir spänd under läkningsprocessen pga ex. svullnad.

Börja med att försöka ha det tatuerade området i högläge för att minska svullnad. Testa även att kyla ner området med ex fryst is/ärtor i en tunn handduk och håll mot huden. 
Om du tål så kan du också ta någon antiinflammatorisk medicin som ex. Ipren.

Rodnaden bör dock lägga sig inom några dagar. Så om rodnaden kvarstår efter 4 dagar och du är väldigt öm kan det vara så att du fått en infektion. Detta är mycket ovanligt – men kan ske p.g.a. ex. nedan nämnda anledningar.

Gulaktig vätska
Om det kommer gulaktig vätska kan det vara så att du fått bakterier in i såret. En s.k. infektion.
Kanske hunden varit framme och sniffat, det lilla barnet nyfiket petat på den nya tatueringen, träning några dagar för tidigt så svett runnit ner i såret, ett för tidigt bad i egna badkaret eller på badhuset, satt på plastfolie (ett absolut no-no!)… Orsaken kan vara flera och hur kroppen klarar av att hantera det är individuellt och mycket beroende på ens immunförsvar och allmäntillstånd.

Lite vätska är dock inte farligt så få inte panik.
Men sluta smörja om tatueringen inte slutar vätska/vara sig.  Var noga med att hålla rent genom att tvätta den (använd ex. Lactacyd tvål)  så att den får chansen att torka ut och sluta sig/bilda skorpa. Börja inte smörja igen förrän den har slutat vätska och ”stängt sig”.
För det mesta är det snabbt övergående och kroppen klarar själv av att läka ut det.

Armvecket är vanligast att få svårläkta sår på pga att man ständigt böjer armen och det blir varmt och fuktigt med böjd arm. Även här är det att tvätta och låta torka som är viktigt och skulle du ha ett sår som inte vill stänga sig rekommenderar jag att smörja på sårsalva (ex. Zalve sårläkande kräm) just på själva såret. 

Det är ytterst ovanligt  om man sköter sin tatuering korrekt att det skulle bli en infektion så pass att man behöver antibiotika, men känner du dig orolig och osäker så är du välkommen att komma och visa upp din tatuering för mig för bedömning eller skicka foto via Facebook.

OBS!
Tänk på att aldrig! sätta på vanlig plastfolie efter att du tagit bort den medicinska plasten! Vanlig plastfolie andas inte utan riskerar öka antalet bakterier, ge svampinfektion m.m. pga den fukta som stängs inne.