1) Inför bokad tatuering

Är du försenad till din bokade sittning?
Hör av dig! Ring mig på det nummer som står i ditt bekräftelsemail. Ibland är bussen försenad eller det blev stopp i trafiken, eller kanske du inte hittar. Sådant händer. Hör bara av dig så jag vet att du är på väg. För har jag inte hört av dig inom 30 minuter – och jag inte fått tag i dig (för jag kommer efter 10 min försöka få tag i dig) från din bokade starttid räknas det som ”no show”. Vid ”no show” kommer jag förutom att försöka hitta ny kund bli ganska purken på dig då jag förberett och lagt denna dag till dig och kan vara svårt för mig att hitta någon ny med så kort varsel. Det är alltid bättre att höra av sig oberoende vad. Vid ”no show” går depositionen förlorad.
Äta & dricka och bekväma kläder

För längre pass är det  bra att ta med sig något att dricka och något som snabbt får upp blodsockret i kroppen och ger lätt mättnad som ex. frukt, proteinbar, drickyoghurt, choklad eller en smörgås.

Kaffe, te, varm choklad & vatten finns redan i studion.

Ha på dig oömma kläder som du inte är rädd om och som känns bekväma att sitta eller ligga i en längre stund. Svarta kläder är att föredra.

 

Förberedelse av hud innan sittning (rakning, smörjning m.m.)

Undvik sol!
Du ska undvika sol på den del (och direkt område runt om) som ska tatueras minst 2 veckor innan sittning.
Får du lätt färg så helst längre tid så solbrännan hinner lägga sig. För det kan vara riktigt jobbigt att tatuera på solskadad hud (jo, den är solskadad även om du använt solskyddskräm) då den blir mer irriterad, röd, svullnar och kan blöda mer. I värsta fall kan det bli att din sittning får avbrytas – så för att undvika att det händer så ta som sagt och håll dig borta från all form av solning. Har du råkat boka in solsemester någon vecka innan så hör av dig så vi istället kan boka om din sittning.

Ta bort hår
Har du mycket hår på den plats som ska tatueras blir jag glad om du fått bort det mesta själv innan du kommer – på så sätt blir din hud mindre irriterad plus det blir dessutom mer tid över till själva tatuerandet
Ska du raka så gör det kvällen innan sittning. Rakning är dock det som irriterar huden mest så har du känslig hud och lätt får irriterad/”prickig” hud efter rakning så kan det vara bättre att istället  göra något av följande alternativ:
– Epilering/Vaxning. Gör det en vecka innan sittning. Absolut senast 5 dagar innan.
– Hårborttagningskräm. Kan du göra 1-2 dagar innan sittning.

Mjuka upp huden
Färg går betydligt lättare in och huden blir mindre irriterad om din hud inte är torr.
Så om du inte redan gör det så ta och smörj in huden (på den plats som ska tatueras) 1-2 ggr per dag med mjukgörande hudkräm (använd gärna parfymfri för att skona huden). Börja gärna en vecka innan sittning. Har du ex. väldigt torra partier på hud så kör också lite exfoliering av hud med ex. skrubbhandske eller skrubbkräm i duschen eller bara torr frottéhandduk på torr hud. (obs har du vaxat/epilerat bort hår så kör inte exfoliering precis dagarna efteråt)

Kan jag använda bedövningssalva?

Den enda bedövningskräm jag godkänner att man använder hos mig är ”No Pain” (https://nopaincream.com/se)

Den är OK att tatuera på och testad på några kunder.

Har du smort in dig med annan (ex. Embla) kan det bli att jag måste avbryta sittningen då erfarenheten av Embla är att den förändrar hudens yta för mycket och gör det svårt att få in färgen.

Min rekommendation är dock att köra utan bedövningskräm – för även om tanken om smärtfri tatuering är trevlig så är det inte enbart positivt.

Det som kan ske är att de signaler kroppen vill ge även de blir avtrubbade. Har någon ex. en pågående infektion är man mer smärtkänslig, kan få frossa tidigt mm. Det är bra så man kan avbryta eftersom kroppen säger till att något inte står rätt till. Har man däremot massor av bedövningskräm med en pågående infektion säger inte kroppen ifrån och vi kör på som vanligt. När effekten sedan avtar  har kroppen både en infektion och en stor tatuering att försöka läka. Risken är sämre läkning, att infektionen blir än värre i kroppen vilket kan ge hög feber och ett sämre sjukdomstillstånd än om man avbrutit i tid.

Du klarar mer än du tror och smärtan är övergående. Så min rekommendation är att  bara ta bedövningskräm om du känner att det är ett absolut måste. .

 

Kan jag ta med mig någon som sällskap?

Ja, men max en person. Annars blir det bara stressande för både dig och mig 😉

Det ska vara en person som ger dig stöd och får dig att känna dig avslappnad och som heller inte ska ha massor av åsikter angående tatueringen du skaffar och dess placering – för det är något som är mellan dig som kund och mig som tatuerare.
Har alltför ofta varit med om att en medföljande partner ska inflika och tycka till alltför påstridigt och då kommer jag – som jag gjort förr – be personen sätta sig ner och vara tyst.
Tatueringen är din och ingen annans. Det är du som ska bära den för resten av ditt liv. Inte mormor, förälder, partner eller polare. Därför är det så viktigt att beslutet du tar är förankrat i dig själv och att det är dig jag för dialogen med om tatueringens utseende och placering.

Du får gärna ha med ditt barn så länge du själv vet att hen snällt kommer sitta i soffan och spela på sin ipad, läsa tidningar, rita eller sova lugnt i sin barnvagn etc (observera att du måste ha hjulskydd att ta på vagnens hjul om du vill kunna rulla in den i studion).

Mediciner, blodsjukdomar m.m.

Det är viktigt att innan sittning ange om du tar någon medicin som kan påverka antingen hur du reagerar vid tatuering eller hur din hud klarar av att läka.

Ett sådant exempel är om du tar blodförtunnande medicin.
Har haft flera kunder som går på blodförtunnande medicin och det brukar inte vara ett problem såvida man är rätt inställd på den.
I något fall har dock tatueringssessionen fått  avbrytas för att det ej slutade blöda. 
En del väljer att inte ta sin medicin några dagar innan sittning för att minska den risken men det bör endast göras efter att ha rådgjort med sin läkare.

Är du osäker på en tatuering skulle kunna påverka någon sjukdom du har eller någon medicinering, rådgör då gärna med din läkare/vården innan du tatuerar dig.

Solning före & efter

Att sola innebär en påfrestning på huden. Den blir känsligare och därför svårare att tatuera på då den blöder lättare, reagerar mer, blir rödare, svullnar lättare mm. Så därför ska det område du ska tatuera inte vara i direkt sol MINST 2 veckor innan sittning.

Detta gäller även om du använder solskyddsfaktor.

Har du dessutom lätt att få färg får du räkna med att du får sämre kontraster, skärpa och lyster  i tatuering ju mer solbränd du blivit.

Efter tatuering ska du vänta utsätta den för sol tills den är färdigläkt och därefter se till att skydda den med hög solskyddsfaktor. Vill du behålla färgerna är det än bättre att hålla tatueringen i skuggan  ;-). Färgtatueringar förändras mest av sol om man inte är rädd om dem och tänk på att du fortfarande blir solbränd under tatueringen så färgerna förändras och blandas med din hudton.

Var frisk och utvilad

Att sitta långa pass och bli tatuerad tar på krafterna. Att vara utvilad och ätit bra är därför att rekommendera innan du ska slå dig ner och bli tatuerad.
Och framförallt ska du vara frisk. Lite snuva gör inget men du ska inte ha feber, hosta eller influensaliknande symptom utan ditt allmäntillstånd vara att du känner dig frisk.

Har du ex. kräksjuka barn hemma är jag också tacksam om du bokar om din tid.